על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.

המרכיבים העיקריים של תופעת הלאומיות המודרנית, ומאפייני התנועות הלאומיות שהתגבשו באירופה במאה ה-19.: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך סיכומונה, אתר הסיכומים החופשי.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
שורה 105: שורה 105:


---
---
<hr>
==== קישורים מומלצים ====
==== קישורים מומלצים ====


[http://www.gigo.co.il/tests.php?ShowTest=44 מבחן בנושא הלאומיות]
[http://www.gigo.co.il/tests.php?ShowTest=44 מבחן בנושא התנועות הלאומיות באירופה]
 
[http://www.gigo.co.il/tests.php?ShowTest=354 מבחן נוסף בנושא התנועות הלאומיות באירופה]

גרסה מ־09:50, 20 באוקטובר 2010

  • השימוש בתשובות אלה על אחריות המשתמש בלבד

שאלה: מהם המרכיבים העיקריים של תופעת הלאומיות המודרנית?

תשובה:

1)שפה לאומית-מרכיב חשוב ומרכזי בתודעה הלאומית. השפה נותנת ייחוד לאומי לכל עם,ומאפשרת לו להחיות את עברו המפואר. השפה מהווה תעודת זהות תרבותית,ולכן היא מהווה מקור לגאווה לאומית. עם צמיחת הלאומיות,החלו להבין כי השפה בעלת יכולת להעניק זהות מיוחדת ונפרדת לכל אומה. השפה מגבשת את העם. שפה לאומית,מאחדת את בני העם ליחידה אחת. לאהוב,לחלום,לחשוב - בשפה אחת! עם הוא כלל האנשים שמדברים באותה השפה. הקשר לשפה מעניק את הייחוד לאותו עם.

2)סמלים לאומיים-לכל קבוצה לאומית,יש סמלים לאומיים כמו:דגל,המנון,ימי חג לאומיים ומסורת. הדגל הלאומי הוא מקור לגאווה לאומית. לדוגמה:דגל ישראל - הלבן מסמל את הטוהר ומגן הדוד מסמל את המסורת. צורת הדגל היא על-פי הטלית היהודית. דוגמאות נוספות לסמלים לאומיים-פסל האריה בתל חי,בתי קברות צבאיים (מתוך רצון לזכור את הנופלים בקרב על המולדת),קבר רבין,קבר הרצל,יד ושם וכו'. באמצעות סמלים אלה - מפיצים את הלאומיות.

3)שירים,שירי מולדת והמנון-השירים הלאומיים,לרוב הם שירי מולדת שקראו לחופש,לחירות,הביעו תקווה לניצחון על האויב. ההמנון נותן תקווה לעם. כלומר,גם ההמנון הוא סמל לכלל הציבור. כל הסמלים הלאומיים והשירים,שירי מולדת נכנסים באמצעות העצרות,כנסים,טקסים,חגיגות ספרות ומוזיקה. יותר מאוחר באמצעות העיתונות,רדיו,טלוויזיה,קולנוע,מחשב וכו'. צבא שכובש מטרה - מניף את דגל האומה. גם גדולי המלחינים הביעו ביצירותיהם את הרוח הלאומית כמו ורדי שביצירותיו עסק בשחרור איטליה מידי האוסטרים,דוגמה נוספת וגנר מלחין גרמני.

4)פולקלור ומיתוסים-שבו נכללים לחנים עממיים,ריקודים,תלבושות מסורתיות,סיפורי מעשיות,מנהגים,הערצת גיבורים - כל אלה מהווים ביטוי אמיתי של רוח העם. המיתוסים שפיארו עלילות גבורה היו חלק מהלאומיות האירופאית במאה ה19. דוגמה:אגדות האחים גרים,עמי ותמי,ואצלנו טוב למות בעד ארצנו (מדברי טרומפלדור).

5)טריטוריה (שטח)-שטח טריטוריאלי בו נוצרה הזהות הלאומית של העם,בו נולדה האומה אליה שייך האדם. המדינה הפכה לנכס לאומי חשוב,המדינה לא עוד רכושו הבלעדי של המלך. הטריטוריה מאחדת את האומה,הדבק של האומה. כאשר תהיה הטריטוריה בסכנה,האזרחים יצאו להגן עליה. על מי שחי בטריטוריה הזו הוא בעל גורל דומה. המילה,המושג טריטוריה קיבל פירוש נוסף שנקרא מולדת. מהי מולדת? מולדת - שטח הארץ שלעם יש זיקה (קשר) היסטורי ארוך שנים אליו. המולדת נמצאים ערכי היסוד של האומה. המולדת היא נכס חומרי ורוחני. אם כך,הנכס החומרי הזה - הוא סלעים,אגמים,יערות,ערים וכו'. והנכס הרוחני הוא אהבה,גאווה,קשר לדורות הקודמים,קשר לזיכרונות ההיסטוריים,קברי אבות,שדות קרב וכל מה שמפאר את האומה.

6)דת-עליית הלאומיות במקרים רבים הוצגה כדת חדשה,במרבית התנועות הלאומיות,הרעיון הלאומי היה מבוסס על תפיסה חילונית,על מאבק בסמכות הבלעדית של הכנסיה,כלומר מאבק בין ישן לחדש. עליית הלאומיות הביאה לעליית החילוניות ולירידת כוחה של הכנסיה.

דוגמה לשאלה בנוסח בחינת בגרות - (עם קטע קריאה ושאלות אחריו)

קרא את קטע המקור שלפניך וענה על השאלות:

אחי אהבו את ארצם,ארצנו היא ביתנו,הבית שנתן לנו האל בהושיבו משפחה גדולה האוהבת אותנו,ושאנו אוהבים אותה,משפחה שליבנו נתון לה בכל עת ושמבינים אנו אותה יותר מאחרים

(דברי מאציני - הדמות הבולטת במאבק הלאומי האיטלקי בשנות ה30 וה40 של המאה ה19 לבני עמו).

א.ציין מרכיב לאומיות אחד המופיע בקטע והסבר אותו.

ב.ציין שני מרכיבי לאומיות נוספים והסבר אותם.

שאלה:

מהם מאפייני התנועות הלאומיות שהתגבשו באירופה במאה ה19?

תשובה:

1)מנהיגי התנועות הלאומיות היו בדכ מנהיגים משכילים-סופרים,משוררים,הוגי דעות - שתיפחו את הרעיון הלאומי בקרב בני העם.

2)בכל התנועות הלאומיות בולט האופי החילוני.

3)חברי התנועות הלאומיות באו בדכ מקרב המשכילים,בני המעמד הבינוני.

4)בכל התנועות הלאומיות היה שימוש בסמלים לאומיים,והייתה התעוררות של השפה הלאומית והתייחסות לעבר היסטורי של העם ולגיבורים הלאומיים.

5)לכל התנועות היו שתי מטרות בולטות:האחת החדרת התודעה הלאומית בקרב העם,והשנייה - מטרה פוליטית - הקמת מדינה ריבונית,עצמאית בה יוכלו בני הלאום לחיות על-פי זכות ההגדרה העצמית ולפתח את ייחודם או להילחם נגד שלטון עריץ.


שאלה:

מהם הדפוסים העיקריים של התגבשות תופעת הלאומיות?

או

מהי לאומיות אתנית ומהי לאומיות פוליטית-אזרחית?

או

הציגו שני דפוסים של לאומיות

תשובה (לכל השאלות):

  • לאומיות אתנית-לאומיות המבוססת על יסודות שאינם פרי בחירה,כגון:מוצא,שפה,מנהגים,תרבות,היסטוריה ודת.

הזהות מבוססת על עבר משותף,זכרון קולקטיבי. הלאום כמשפחה ההצטרפות אליו מלידה. דחיית בני הלאומים האחרים החיים בתוך המדינה. קבלת אזרחות במדינת לאום אתנית אינה משייכת מיידית את האזרח לאותו הלאום - ועליו לאמץ את היסודות האתניים של אותו הלאום.

  • לאומיות פוליטית,אזרחית-לאומיות המבוססת על יסודות שהם פרי בחירה כגון:ערכים ואידיאולוגיות.

הזהות מבוססת על הווה משותף,משטר ומדינה. קבלת בני כל מוצא אתני על בסיס נאמנות למדינה. הלאום כקהילה פוליטית,ההצטרפות אליו עי התאזרחות (להפוך להיות אזרח) ומוערבות ציבורית. קבלת אזרחות במדינת לאום פוליטית משייכת מיידית את האזרח לאותו הלאום.


דוגמה לשאלה בנוסח בחינת בגרות - (עם קטע קריאה ושאלות אחריו)

קרא את הקטע הבא וענה על השאלות אחריו

צבעי איטליה הצעירה הם:לבן,אדום,וירוק. בדגלה של איטליה תהיינה חרוטות מצד אחד המילים::חירות,שוויון,ואנושות ומצד שני אחדות ועצמאות (מדברי מאציני)

א.הסבר מהו סוג הלאומיות המופיע בקטע? /איזה דפוס לאומיות מופיע בקטע?

ב.ציין שלושה הבדלים בין דפוסי הלאומיות העיקריים (לאומיות אתנית ולאומיות פוליטית-אזרחית).

---


קישורים מומלצים

מבחן בנושא התנועות הלאומיות באירופה

מבחן נוסף בנושא התנועות הלאומיות באירופה