מבנה המזון ומערכת העיכול: הבדלים בין גרסאות בדף

אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 6: שורה 6:
[[חלבונים:]] חומרי הבניין העיקריים של הגוף. מבנה: חלבון הוא פוליפפטיד(פולי-הרבה), בנוי מחומצות אמיניות. זהו מבנה ראשוני, חומצות אמיניות בינהן קשרים פפטידים וקשרים כימים נוספים. חלבון אחד שונה מחלבון אחר בכמות וסדר החומצות האמיניות מהן הוא מורכב,בסך הכל יש כ20 חומצות אמיניות. זהו מבנה שניוני. הוא נוצר בגלל קשרים כימים בין חומצות אמיניות קרובות המולקולה מתקפלת ומקבלת צורת סליל.  זהו מבנה שלישוני. נוצרים קשרים נוספים בין חומצות אמיניות שהתקרבו במבנה השניוני ונוצר מבנה קומפקטי עוד יותר. לכל חלבון מבנה מרחבי יחודי לו. סדר החומצות האמיניות במבנה הראשוני קובע את המבנה השלישוני.לחלק מהחלבונים יש יותר משרשרת פוליפפטידית אחת ולהם מבנה רבעוני בו נוצר קשר בין המבנים השלישונים של השרשרות. לדוג' להמוגלובין 4 שרשרות פוליפפטידיות שהופכות למולקולה אחת. הקשרים הכי חזקים הם הקשרים הפפטידים ובכל שלב הם חלשים יותר ויותר.  
[[חלבונים:]] חומרי הבניין העיקריים של הגוף. מבנה: חלבון הוא פוליפפטיד(פולי-הרבה), בנוי מחומצות אמיניות. זהו מבנה ראשוני, חומצות אמיניות בינהן קשרים פפטידים וקשרים כימים נוספים. חלבון אחד שונה מחלבון אחר בכמות וסדר החומצות האמיניות מהן הוא מורכב,בסך הכל יש כ20 חומצות אמיניות. זהו מבנה שניוני. הוא נוצר בגלל קשרים כימים בין חומצות אמיניות קרובות המולקולה מתקפלת ומקבלת צורת סליל.  זהו מבנה שלישוני. נוצרים קשרים נוספים בין חומצות אמיניות שהתקרבו במבנה השניוני ונוצר מבנה קומפקטי עוד יותר. לכל חלבון מבנה מרחבי יחודי לו. סדר החומצות האמיניות במבנה הראשוני קובע את המבנה השלישוני.לחלק מהחלבונים יש יותר משרשרת פוליפפטידית אחת ולהם מבנה רבעוני בו נוצר קשר בין המבנים השלישונים של השרשרות. לדוג' להמוגלובין 4 שרשרות פוליפפטידיות שהופכות למולקולה אחת. הקשרים הכי חזקים הם הקשרים הפפטידים ובכל שלב הם חלשים יותר ויותר.  
   דנטורציה: הריסת המבנה המרחבי של חלבון בעקבות פעולה כימית, מכנית, שינוי טמפ'.
   דנטורציה: הריסת המבנה המרחבי של חלבון בעקבות פעולה כימית, מכנית, שינוי טמפ'.
   בהתאם למבנה המרחבי אנו מבחינים בין שני סוגי חלבונים: ''חלבונים גלובולריים'': המבנה המרחבי דומה לגלובוס, קומפקטים. ''חלבונים סיביים'': מבנה מרחבי ארוך.  
   בהתאם למבנה המרחבי אנו מבחינים בין שני סוגי חלבונים: ''חלבונים גלובולריים'': המבנה
   תפקידי החלבונים: קרום התא: מורכב משתישכבות שומן וחלבונים בינהן. החלבון הוא אחד המרכיבים העיקריים של קרום התא. לכל אברון יש קרום ובכל קרום חלבונים. אנזים(זרז): כל האנזימים הם חלבונים וכל התגובות הביו-כימיות בגופנו נוצרות בעקבות אנזימים. לכל אנזים מצע המתאים לו עפ"י המבנה המרחבי. בעקבות דנטורציה האנזים מאבד את יכולתו לפעול. נוגדנים: הנוגדנים במערכת החיסון הם חלבונים. נוגדן הוא חלבון הפועל נגד גוף זר. חיסול גופים זרים גם קשור במבנה המרחבי שלהם. אחרי פלישת גוף זר הגוף שלנו לומד את מבנה המרחבי שלו ומייצר נוגדן המתאים לגוף הזר הספציפי. הורמונים וויטמינים: חלקם חלבונים. גופנו מסוגל לייצר חלק מהחומצות האמיניות ואלו שאנו לא מסוגלים לייצר נקראות חומצות אמיניות חיוניות.  
המרחבי דומה לגלובוס, קומפקטים. ''חלבונים סיביים'': מבנה מרחבי ארוך.  
   תפקידי החלבונים: קרום התא: מורכב משתישכבות שומן וחלבונים בינהן. החלבון הוא אחד
המרכיבים העיקריים של קרום התא. לכל אברון יש קרום ובכל קרום חלבונים. אנזים(זרז): כל האנזימים הם חלבונים וכל התגובות הביו-כימיות בגופנו נוצרות בעקבות אנזימים. לכל אנזים מצע המתאים לו עפ"י המבנה המרחבי. בעקבות דנטורציה האנזים מאבד את יכולתו לפעול. נוגדנים: הנוגדנים במערכת החיסון הם חלבונים. נוגדן הוא חלבון הפועל נגד גוף זר. חיסול גופים זרים גם קשור במבנה המרחבי שלהם. אחרי פלישת גוף זר הגוף שלנו לומד את מבנה המרחבי שלו ומייצר נוגדן המתאים לגוף הזר הספציפי. הורמונים וויטמינים: חלקם חלבונים. גופנו מסוגל לייצר חלק מהחומצות האמיניות ואלו שאנו לא מסוגלים לייצר נקראות חומצות אמיניות חיוניות.  
[[פחמימות(סוכרים):]] בעיקר משמשות מקור אנרגיה לביצוע תהליכים בתא, פחמימות מפורקות בנשימה תאית. הפחמימות מתחלקות לשלוש קבוצות:'' חד סוכרים''(גלוקוז), ''דו סוכרים''(סוכרוז) ו''רב סוכרים''(עמילן). החד סוכרים בנויים ממולקולות קטנות יחסית המכילות חמישה או שישה אטומי פחמן. הדו סכרים מורכבים משתי מולקולות חד סוכרים והרב סוכרים מולקולות הבנויות משרשרות ארוכות של חד סוכרים. נוסחאה כללית לחד סוכרים: Cn(H2O)n. יכולים להיות מספר חד סוכרים בעלי אותה נוסחאה אך המבנה המרחבי שלהם שונה: לדוג' גלוקוז ופרוקטוז. חד סוכרים בעלי מסיסות גבוהה דו סוכרים בינונית ורב סוכרים קטנה מאוד עד אפסית-שוקעים. בגלל שחד ודו סוכרים מתמוססים אי אפשר להשתמש בהם כחומרי תשמורת. חומר תשמורת הוא חומר שהגוף יכול לבנות ולפרק. עמילן בצמחקים וגליקוגן בבע"ח. משתמשים בחד סוכרים כדי ליצור אנרגיה זמינה או כאבני בניין למקרומולקולות בדו סוכרים: לאחר פירוק כמקור אנרגיה זמינה או אבני בניין למקרומולקולות רב סוכרים: חומר תשמורת או יחידת מבנה:תאית בצמחים וכיטין בחרקים.
[[פחמימות(סוכרים):]] בעיקר משמשות מקור אנרגיה לביצוע תהליכים בתא, פחמימות מפורקות בנשימה תאית. הפחמימות מתחלקות לשלוש קבוצות:'' חד סוכרים''(גלוקוז), ''דו סוכרים''(סוכרוז) ו''רב סוכרים''(עמילן). החד סוכרים בנויים ממולקולות קטנות יחסית המכילות חמישה או שישה אטומי פחמן. הדו סכרים מורכבים משתי מולקולות חד סוכרים והרב סוכרים מולקולות הבנויות משרשרות ארוכות של חד סוכרים. נוסחאה כללית לחד סוכרים: Cn(H2O)n. יכולים להיות מספר חד סוכרים בעלי אותה נוסחאה אך המבנה המרחבי שלהם שונה: לדוג' גלוקוז ופרוקטוז. חד סוכרים בעלי מסיסות גבוהה דו סוכרים בינונית ורב סוכרים קטנה מאוד עד אפסית-שוקעים. בגלל שחד ודו סוכרים מתמוססים אי אפשר להשתמש בהם כחומרי תשמורת. חומר תשמורת הוא חומר שהגוף יכול לבנות ולפרק. עמילן בצמחקים וגליקוגן בבע"ח. משתמשים בחד סוכרים כדי ליצור אנרגיה זמינה או כאבני בניין למקרומולקולות בדו סוכרים: לאחר פירוק כמקור אנרגיה זמינה או אבני בניין למקרומולקולות רב סוכרים: חומר תשמורת או יחידת מבנה:תאית בצמחים וכיטין בחרקים.
[[שומנים(ליפידים):]] מרכיב חשוב במבנה קרום התא וקרומי האברונים בתא. מקור חשוב לאנרגיה, חומר בידוד ושומר על רקמות פנימיות. רוב השומנים בנויים מחומצות שומניות(שרשרות ארוכות של פחמן(16,18) ומימן) וגליצרול(חומר הדומה לאלכוהול). מכיוון שהגליצרול בנוי משלוש פחמנים הוא מסוגל לקשור לעצמו שלוש חומצות שומן. טריגליצריד: גליצרול בעל שלוש חומצות שומן.שומנים הם בלתי מסיסים במים.שומנים מהחי:בשר, חלב, חמאה וגבינה. שומנים מהצומח:אבוקדו, בוטנים, גרעיני חמניות, זיתים, אגוזים ושומשום. ויטמינים: קבוצה מעורבת של חומרים אורגניים שהמשותף להם הוא היותם חומרים חיונים לקיומם של תהליכים שונים בתאים ודי בכמויות זעירות מהם. רק ויטמין אחדויטמין D)) נבנה בגוף האדם. כמויות קטנות של הויטמינים 12B ו-K נוצרות ע"י החיידקים הגרים בגופנו אך אנו חיייבים לקבלם גם במזון.
[[שומנים(ליפידים):]] מרכיב חשוב במבנה קרום התא וקרומי האברונים בתא. מקור חשוב לאנרגיה, חומר בידוד ושומר על רקמות פנימיות. רוב השומנים בנויים מחומצות שומניות(שרשרות ארוכות של פחמן(16,18) ומימן) וגליצרול(חומר הדומה לאלכוהול). מכיוון שהגליצרול בנוי משלוש פחמנים הוא מסוגל לקשור לעצמו שלוש חומצות שומן. טריגליצריד: גליצרול בעל שלוש חומצות שומן.שומנים הם בלתי מסיסים במים.שומנים מהחי:בשר, חלב, חמאה וגבינה. שומנים מהצומח:אבוקדו, בוטנים, גרעיני חמניות, זיתים, אגוזים ושומשום. ויטמינים: קבוצה מעורבת של חומרים אורגניים שהמשותף להם הוא היותם חומרים חיונים לקיומם של תהליכים שונים בתאים ודי בכמויות זעירות מהם. רק ויטמין אחדויטמין D)) נבנה בגוף האדם. כמויות קטנות של הויטמינים 12B ו-K נוצרות ע"י החיידקים הגרים בגופנו אך אנו חיייבים לקבלם גם במזון.
49

עריכות