מבנה המזון ומערכת העיכול: הבדלים בין גרסאות בדף

אין תקציר עריכה
שורה 29: שורה 29:


===ושט=== צינור קצר המתחיל בבית הבליעה ומסתיים בקיבה. נוזלים נעים בוושט בצורה פסיבית בהשפעת כוח הכובד ואילו החלקים המוצקים נעים בתנועה פריסטלטית(תנועה גלית של השרירים). למזון לוקח מספר שניות לעבור את הוושט. קיבה: איבר שרירי דמוי שק. בפתחה העליון שריר טבעתי המכונה"פי הקיבה". ברגע שאנו בולעים מזון לעוס תאי עצבים רגישים למידע בבית הבליעה מעבירים מידע על כך למוח המעביר פקודה עיצבית לפי הקיבה שנפתח ומאפשר מעבר מזון לקיבה.
===ושט=== צינור קצר המתחיל בבית הבליעה ומסתיים בקיבה. נוזלים נעים בוושט בצורה פסיבית בהשפעת כוח הכובד ואילו החלקים המוצקים נעים בתנועה פריסטלטית(תנועה גלית של השרירים). למזון לוקח מספר שניות לעבור את הוושט. קיבה: איבר שרירי דמוי שק. בפתחה העליון שריר טבעתי המכונה"פי הקיבה". ברגע שאנו בולעים מזון לעוס תאי עצבים רגישים למידע בבית הבליעה מעבירים מידע על כך למוח המעביר פקודה עיצבית לפי הקיבה שנפתח ומאפשר מעבר מזון לקיבה.
===קיבה=== בחלקה התחתון של הקיבה שריר טבעתי המכונה שוער שנפתח אל המעי הדק. בדפנות הקיבה שלוש שכבות שרירים שממשיכים בעיכול מכני ובקיבה מתרחש עיכול כימי בעיקר של חלבונים דפנות הקיבה מכוסות קפלים המגדילים את שטח הפנים ובכך את שטח המגע עם המזון. פני השטח מכוסים בשכבת תאים שחלקם מפרישים ריר("רירית הקיבה") בין הקפלים נמצאים תאים המפרישים חומצה מלחית ותאים המפרישים אנזימים. החומרים הללו נקראים "מיץ הקיבה". החומצה המלחית עושה את מיץ הקיבה לחומצי מאוד 1-2 pH. אחד האנזימים הפעילים ביותר בקיבה הוא הפפסין שיוצא דופן בקר האנזימים שפועל בסביבה כה חומצית. הפפסים מזרז את תחילת הפירוק הכימי של החלבונים לפפטידים(שרשרות קצרות של חומצות אמיניות). בין השאר היא מעכלת תאים זרים המגיעים אליה עם המזוןובכך מסייעת להגנה על הגוף ממזיקים(חיידקים לדוג'). חלק מהתאים המצפים את הדופן הפנימית של הקיבה מפרישים בהתמדה ריר צמיג ודביק היוצר שכבת מגן. בלי קשר להגנה שמספק הריר התאים המצפים את דופן הקיבה תוחלת חיים קצרה ובקיבה בריאה כל התאים המצפים את דפנות הקיבה מתחלפים במשך שלושה עד שישה ימים. כשעה לאחר תחילת העיכול בקיבה השוער נפתח ונסגר ומאפשר לכמות קטנה של מזון מעוכל חלקית לעבור מהקיבה למעי הדק. תריסריון: העיסה הנוזלית מגיעה לחלק הראשון של המעי הדק, התריסריון(משום שאורכו כתריסר אצבעות). בתריסריון עיקר העיכול הכימי הפחמימות, החלבונים והשומנים. הסביבה בתריסריון ניטרלית משום שבלוטת הלבלב מפרישה נתרן ביקרבונט המנטרל את השפעת החומצה בחומר המגיע מהקיבה, הלבלב מפריש אנזימים נוספים והתריסריון עצמו מפריש אנזימים גם כן. בנוסף לאנזימי העיכול ופרש לתריסריון מיץ מרה(חומר הנוצר בכבד, נאגר בכיס המרה ומגיע לתריסריון דרך צינור המרה). מיץ המרה מזרז את תחילת פירוק השומנים, הוא יוצר תחליב של השומנים במעי.  
===קיבה=== בחלקה התחתון של הקיבה שריר טבעתי המכונה שוער שנפתח אל המעי הדק. בדפנות הקיבה שלוש שכבות שרירים שממשיכים בעיכול מכני ובקיבה מתרחש עיכול כימי בעיקר של חלבונים. דפנות הקיבה מכוסות קפלים המגדילים את שטח הפנים ובכך את שטח המגע עם המזון. פני השטח מכוסים בשכבת תאים שחלקם מפרישים ריר("רירית הקיבה") בין הקפלים נמצאים תאים המפרישים חומצה מלחית ותאים המפרישים אנזימים. החומרים הללו נקראים "מיץ הקיבה". החומצה המלחית עושה את מיץ הקיבה לחומצי מאוד 1-2 pH. אחד האנזימים הפעילים ביותר בקיבה הוא הפפסין שיוצא דופן בקר האנזימים שפועל בסביבה כה חומצית. הפפסים מזרז את תחילת הפירוק הכימי של החלבונים לפפטידים(שרשרות קצרות של חומצות אמיניות). בין השאר היא מעכלת תאים זרים המגיעים אליה עם המזוןובכך מסייעת להגנה על הגוף ממזיקים(חיידקים לדוג'). חלק מהתאים המצפים את הדופן הפנימית של הקיבה מפרישים בהתמדה ריר צמיג ודביק היוצר שכבת מגן. בלי קשר להגנה שמספק הריר התאים המצפים את דופן הקיבה תוחלת חיים קצרה ובקיבה בריאה כל התאים המצפים את דפנות הקיבה מתחלפים במשך שלושה עד שישה ימים. כשעה לאחר תחילת העיכול בקיבה השוער נפתח ונסגר ומאפשר לכמות קטנה של מזון מעוכל חלקית לעבור מהקיבה למעי הדק. תריסריון: העיסה הנוזלית מגיעה לחלק הראשון של המעי הדק, התריסריון(משום שאורכו כתריסר אצבעות). בתריסריון עיקר העיכול הכימי הפחמימות, החלבונים והשומנים. הסביבה בתריסריון ניטרלית משום שבלוטת הלבלב מפרישה נתרן ביקרבונט המנטרל את השפעת החומצה בחומר המגיע מהקיבה, הלבלב מפריש אנזימים נוספים והתריסריון עצמו מפריש אנזימים גם כן. בנוסף לאנזימי העיכול ופרש לתריסריון מיץ מרה(חומר הנוצר בכבד, נאגר בכיס המרה ומגיע לתריסריון דרך צינור המרה). מיץ המרה מזרז את תחילת פירוק השומנים, הוא יוצר תחליב של השומנים במעי.
 
===מעי דק=== במעי הדק מתבצע המשך הפירוק הכימי, אנזימי עיכול מופרשים בדפנות המעי הדק. עד הגיעם ל"סוף המסלול" החלבונים מתפרקים לחומצות אמיניות, פחמימות לחד סוכרים ושומנים לחומצות שומניות וגליצרול. המעי הדק הוא צינור ארוך מאוד, שבעה מטרים בקירוב. מהחלל הפנימי של המעי עוברים תוצרי העיכול לדם. פני השטח של המעי מכילים קפלים רבים מאוד ובליטות קטנקטנות. הדם והלימפה מעבירים את תוצרי העיכול אל הכבד.
===מעי דק=== במעי הדק מתבצע המשך הפירוק הכימי, אנזימי עיכול מופרשים בדפנות המעי הדק. עד הגיעם ל"סוף המסלול" החלבונים מתפרקים לחומצות אמיניות, פחמימות לחד סוכרים ושומנים לחומצות שומניות וגליצרול. המעי הדק הוא צינור ארוך מאוד, שבעה מטרים בקירוב. מהחלל הפנימי של המעי עוברים תוצרי העיכול לדם. פני השטח של המעי מכילים קפלים רבים מאוד ובליטות קטנקטנות. הדם והלימפה מעבירים את תוצרי העיכול אל הכבד.
===הכבד=== למרות שאינו חלק ממערכת העיכול הוא: מעביר את תוצרי העיכול לחלקי הגוף השונים, מייצר ומפרק חלבונים, משמש כמאגר לפחמימות(מייצר גליקוגן מעודפי גלוקוז, ושומן המגיע לרקמות שומניות) ואנזימים בכבד מפרקים חומרים מזיקים שונים ומנטרלים רעלים שמגיעים לעיתים לדם ונוצרים מפירוק תאי דם אדומים או מזון, מייצר ומפריש מיץ מרה .  
===הכבד=== למרות שאינו חלק ממערכת העיכול הוא: מעביר את תוצרי העיכול לחלקי הגוף השונים, מייצר ומפרק חלבונים, משמש כמאגר לפחמימות(מייצר גליקוגן מעודפי גלוקוז, ושומן המגיע לרקמות שומניות) ואנזימים בכבד מפרקים חומרים מזיקים שונים ומנטרלים רעלים שמגיעים לעיתים לדם ונוצרים מפירוק תאי דם אדומים או מזון, מייצר ומפריש מיץ מרה .  
===מעי גס=== שאריות של חומרים שלא עוכלו מגיעים למעי הגס. חלק גדול מהם הם סיבים תזונתיים המורכבים מפחמימה בשם תאית. המעי הגס הוא צינור שאורכו לא עולה על מטר אחד עם מעט קפלים. חומרים שלא עוכלו עד הסוף מגיעים למעי הגס עם מעט מהאנזימים מהמעי הדק ושם נשלם עיכולם. כתשעה ליטרים עוברים במערכת העיכול במהלך יממה אחת ורק במאה סמ"ק של נוזל עוזבים את מערכת העיכול בצואה. ספיגת המים מהמעיים מגיעה ל99%. למרות שרוב המים נספגים במעי הדק למעי הגס חשיבות גדולה. במעי הגס יש אוכלסייה ענקית של חיידקים שמסייעים בפירוק חלק מחומרי המזון המעטים המגיעים למעי הגס, מונעים התרבות חיידקים גורמי מחלות, מייצרים ומפרישים כמויות קטנות של ויטמין K ו12B. שאריות לא מעוכלות של מזון נאגרות ונדחסות במעי הגס והופכות לצואה(עם פסולת המזון גם כמות גדולה של חיידקי המעי נדחסת). תנועות שרירים פריסטלטיות דוחות את הצואה למעי הישר ולחץ הצואה גרום לגירוי עצבים המפעילים שרירים רצוניים ובתגובה רצונית של האדם השרירים הטבעתיים הסוגרים את פי הטבעת נפתחים ומתאפשרת יציאת צואה.
===מעי גס=== שאריות של חומרים שלא עוכלו מגיעים למעי הגס. חלק גדול מהם הם סיבים תזונתיים המורכבים מפחמימה בשם תאית. המעי הגס הוא צינור שאורכו לא עולה על מטר אחד עם מעט קפלים. חומרים שלא עוכלו עד הסוף מגיעים למעי הגס עם מעט מהאנזימים מהמעי הדק ושם נשלם עיכולם. כתשעה ליטרים עוברים במערכת העיכול במהלך יממה אחת ורק במאה סמ"ק של נוזל עוזבים את מערכת העיכול בצואה. ספיגת המים מהמעיים מגיעה ל99%. למרות שרוב המים נספגים במעי הדק למעי הגס חשיבות גדולה. במעי הגס יש אוכלסייה ענקית של חיידקים שמסייעים בפירוק חלק מחומרי המזון המעטים המגיעים למעי הגס, מונעים התרבות חיידקים גורמי מחלות, מייצרים ומפרישים כמויות קטנות של ויטמין K ו12B. שאריות לא מעוכלות של מזון נאגרות ונדחסות במעי הגס והופכות לצואה(עם פסולת המזון גם כמות גדולה של חיידקי המעי נדחסת). תנועות שרירים פריסטלטיות דוחות את הצואה למעי הישר ולחץ הצואה גרום לגירוי עצבים המפעילים שרירים רצוניים ובתגובה רצונית של האדם השרירים הטבעתיים הסוגרים את פי הטבעת נפתחים ומתאפשרת יציאת צואה.
4

עריכות