על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.

מי קובע את מקום מגורי המשפחה במשפט העברי

מתוך סיכומונה, אתר הסיכומים החופשי.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חוק ומשפט


מי קובע את מקום מגורי המשפחה?

מתוך הדברים שכתבנו אנו רואים למעשה שכמעט בכל הדברים חוץ מיוצא מן הכלל אין עדיפות לבעל או לאישה בקביעת מקום המגורים. אלא אותם כללים ואותם דרישות יש לבעל ולאישה. הכלל הראשון אומר: אם שניהם מאותה ארץ אף אחד לא יכול לתבוע לעבור לארץ אחרת לא הבעל ולא האישה. הסיבה מפני שמי שלא רוצה יש לו סירוב הגיוני. (למשל) אני חי במקום מסוים אני דובר את השפה אני מכיר את האקלים ואני לא רוצה לעבור לארץ אחרת. (בזמנם ארץ ישראל נחשבת לשלוש ארצות גליל, עבר הירדן ויהודה למה זה חשוב? אפילו שכולם מדברים עברית ואז אדם שאומר שהוא לא רוצה לעבור זה לא מפני שהוא לא יודע את השפה אבל בכל מקום יש מנטליות אחרת). אותו צד שלא רוצה לעבור יכול להגיד שהוא לא רוצה לעבור כי הסיבה היא סיבה הגיונית. בתוך אותה עיר או בתוך אותה מסגרת זכותו של אדם להגיד בואי נעבור דירה מדוע? זה לא כרוך בשום שינו משמעותי. (למשל: כל החיים בת"א – עיר אחת, בסופו של דבר המנטאליות אותה מנטליות והשפה אותה שפה).

מהם הדברים שאי אפשר הסיבה הראשונה למעבר דירה זה שאלה של שכנים שאלות מוסריות חברה טובה וחברה רעה, ובעניין הזה זכותה של האישה (או הגבר) להגיד אני לא רוצה יותר לגור בשכונה הזאת, לדוגמא מפני שאין בשכונה הזו בתי ספר טובים בשביל חינוך טוב לילדים שלי, השכונה הזאת היא שכונת פשע ואני לא רוצה לחיות במקום הזה. אני רוצה לחיות במקום אחר. גם אם הצד השני אומר מה אכפת לי שאת לא רוצה לגור בשכונה הזאת (למשל לעיל: אנחנו לא קשורים אליהם הם פושעים ברחובות אנחנו יש לנו את הבית שלנו והילדים לומדים בבית הספר שאנחנו רוצים, אני עובד במקום אחר אנחנו פיזית גרים בשכונה הזאת אבל באמת אנחנו מנותקים , הצד השני אומר: אני לא רוצה להגיד שאני גר בשכונה הזאת זה נתפס כדבר שלילי ולכן אני רוצה לעבור) כלומר חינוך, שכנים רעים או לעבור ממקום שבו הרוב גויים למקום שהרוב יהודים זאת זכותו של כל אחד מהצדדים להגיד ולדרוש שהוא רוצה לעבור. בתוך אותה ארץ יש לנו גם כן מגבלות הדבר הראשון: עניין של צורת חיים כפר לעומת עיר, היכן יותר טוב לגור בכפר או בעיר? אין לזה תשובה חד משמעית, זה תלוי במה שאדם מעדיף. (יש מי שאומר אני מעדיף את המגורים בכפר טוב לי השקט והשלווה אני פותח את החלון אויר נקי שומע את הציפורים אין רעש של מכוניות אין לי בעיה של מקום חניה טוב לי בכפר. מצד שני יש חיסרון אדם בכפר רחוק ממקומות שכולנו זקוקים להם בין אם זה מוסדות חינוך, בין אם זה מוסדות רפואיים, אין בכל כפר תיאטרון וכיוצא בזה. לעומתו אדם אחר אומר אני מעדיף את העיר אני אוהב את הרעש אני אוהב את הקרבה למקומות שיש בעיר. אתה אומר שאצלך בכפר שקט אני פותח את החלון ואני לא שומע שום דבר אני מתחיל לפחד זה נראה לי סוף העולם אני רוצה לשמוע רעש בשבילי זה חיים.) בויכוח כזה אין מה להכריע, בויכוח כזה אין לאף צד עדיפות אנחנו ממשיכים את המצב הקיים.(זאת אומרת אם הם גרו בהתחלה בכפר לא הבעל יכול לחייב את אשתו לעבור לעיר ולא האישה יכולה לחייב את הבעל לעבור לעיר. הדבר השני: מעבר ממקום יפה למקום רע – במקרה זה אין סיבה להסכים לעבור לגור ממקום יפה למקום רע, משכונה יוקרתית לשכונה ענייה, גם מבחינת השכונה גם מבחינת הבתים ומבחינת הכל. מעבר כזה נחשב להורדה ברמת החיים וכל צד יגיד באופן טבעי אני לא מעוניין גרנו מקודם בוילה ועכשיו נגור בדירת שלושה חדרים בבית משותף וכד'. אבל כאן בהלכה ראינו שגם ממקום רע למקום יפה אי אפשר לתבוע לעבור מדוע? משום שיש מחיר גם למגורים במקומות יוקרתיים. (למשל: יכולה האישה להגיד אני לא רוצה וילה גדולה טוב לי בדירה הקטנה שלנו שהיא פשוטה מקום גדול זה הרבה עבודה לנקות ולסדר ולארגן. או במקום שאני נמצאת אנשים הם פשוטים אמנם בלי כסף אנשים יחסית ברמה כלכלית נמוכה ובגלל זה הם מתנהגים בהתאם זאת אומרת אך אחד לא מנסה לעשות רושם על אף אחד, אתה רוצה שאני אעבור איתך לשכונה יוקרתית שם אנשים מתנהגים בהתאם ואני לא רוצה את זה שם כל פעם שאני יוצאת מהבית אני צריכה להתלבש ולהתאפר ולהתארגן לא רוצה את החיים היוקרתיים טוב לי בחיים הפשוטים. לא עוברים ממקום יפה למקום רע ולא ממקום רע למקום יפה משני הכיוונים

יוצאים מן הכלל 1) ארץ ישראל וחו"ל – פירושו של דבר כל אחד מבני הזוג יכול לתבוע לעלות לארץ ישראל. ואם אחד מבני הזוג לא רוצה לעלות לארץ ישראל והצד השני מאוד רוצה לעלות לארץ ישראל זכותו של הצד שרוצה לעלות לארץ ישראל לתבוע גירושין וזה ייחשב גירושין באשמת הצד שלא רוצה לעלות לארץ ישראל. 2) שני בני הזוג לא מאותו מקום – אם שני בני הזוג לא מאותו מקום יש יתרון לבעל, זכותו של הבעל לדרוש שיעברו למקום שלו או שהוא בוחר. הסיבה לדבר סיבת עבודה, היות שראינו שחובת המזונות והפרנסה מוטלת על הבעל לכן (לדוגמא) אם הבעל אומר אין לי מקום עבודה במקום שבו את גרה או ו אני מעדיף את העבודה במקום שלי. היה ברור שאני ממשיך לעבוד במקום העבודה שלי והיה ברור שאני מפרנס ולכן ברור שנעבור למקום המגורים שלי.